تومورهای استخوان

تومورهای استخوان توده ای برآمده در بخش های مختلف استخوانی بدن می باشد. تومورها زمانی در بدن به وجود می آیند که سلول های استخوانی بیشتر از حد معمول تکثیر می شوند. اغلب تومورهای استخوانی از نوع خوش خیم هستند و هیچ گونه عارضه ای ندارند فقط زیبایی فرد را تحت الشعاع قرار می دهند. برخی از تومورها بدخیم هستند این تومورها در کل بدن پخش می شوند و عملکرد سایر اعضای بدن را مختل می کنند اکثر متخصصان برای درمان تومورهای بدخیم از روش های شیمی درمانی، جراحی و رادیوتراپی به طور همزمان استفاده می کنند.

انواع تومورهای استخوان

تومورهای استخوان در هر استخوانی از بدن می توانند رشد کنند و تکثیر شوند گاهی اوقات حتی تومورهای خوش خیم امکان دارد در بافت داخلی استخوان نیز رشد پیدا کنند و استخوان را متزلزل کنند. بدین ترتیب با کوچکترین حرکتی استخوان دچار شکستگی می شود. چنانچه تومور استخوانی بدخیم باشد به آن تومور سرطان استخوان گفته می شود. گاهی اوقات سرطان بر اثر یک تومور در بخشی از استخوان ایجاد می شود که به آن سرطان اولیه گفته می شود. زمانی که تومور در بخشی از بدن ایجاد شود و با تکثیر به استخوان ها انتقال پیدا می کند به آن سرطان ثانویه می گویند. به عنوان مثال ممکن است تومور ابتدا در سینه، ریه، کلیه و سایر اعضای بدن فرد ایجاد شود آن گاه به استخوان شخص انتقال پیدا می کند. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این مورد بدانید.

هزینه درمان سرطان استخوان

بیشتر بخوانید: اصلاح زانوی پرانتزی

تومورهای استخوان اولیه

  • تومورهای استخوان ( مولتیپل میلوما ): این نوع تومور در مغز استخوان ایجاد می شود افراد در سنین 50 تا 70 سال مبتلا به این بیماری می شوند.
  • تومورهای استخوان ( استئوسارکوما ): این نوع از سرطان استخوان بیشتر در بین کودکان و نوجوانان رایج می باشد. این سرطان اغلب در ران، استخوان زانو، ساق پا و به طور کلی در بخش های مختلف پا ایجاد می شود.
  • تومور سارکوم یوئینگ: این نوع از سرطان نیز بیشتر در میان جوانان زیر 20 سال رواج دارد و استخوان های ران، دنده، لگن و … را درگیر می کند.
  • تومور کندروسارکوما: یکی از تومورهای بدخیم سرطانی است که بیشتر در غضروف استخوان ایجاد می شود.افراد در سنین بزرگسالی تا میانسالی مبتلا به این نوع از سرطان می شوند. تنها راه درمان تومور کندروسارکوما روش جراحی می باشد. یکی از تومورهای بدخیم سرطانی است که بیشتر در غضروف استخوان ایجاد می شود.افراد در سنین بزرگسالی تا میانسالی مبتلا به این نوع از سرطان می شوند. تنها راه درمان تومور کندروسارکوما روش جراحی می باشد.

تومورهای استخوان خوش خیم

تومورهای استخوان خوش خیم نیز امکان دارد مشکلاتی را برای استخوان ها ایجاد کند. روش های درمانی تومورهای خوش خیم نیز مشابه تومورهای سرطانی می باشد. علل ایجاد تومورهای خوش خیم مشخص نیست. برخی از علائم تومورهای خوش خیم عبارتند از:

  • تومورهای استخوان خوش خیم دارای درد زیادی هستند و معمولا این درد به هنگام شب یا فعالیت های شدید بدنی افزایش پیدا می کند.
  • گاهی اوقات افراد به دلیل درد زیاد در شب هنگام دچار تعریق می شوند.
  • گاهی اوقات بیماران هیچ گونه دردی ندارند اما توده ای در بدن خود احساس می کنند.
  • تومورهای استخوانی بر اثر حادثه یا آسیب ایجاد نمی شوند اما گاهی اوقات یک حادثه موجب می شود فرد متوجه تومور خود شود.

تشخیص تومور استخوان

پزشک برای تشخیص تومورهای استخوان، ابتدا فرد را به طور کامل معاینه می کند. تومورها می توانند علائمی شبیه به سایر بیماری ها داشته باشند. به همین جهت پزشک علاوه بر معاینه، برای بیمار آزمایشات مختلفی را می نویسد. پزشک برای تشخیص صحیح، از بیمار در مورد سابقه ی بیماری، علائم و داروهای مصرفی پرس و جو می کند. چنانچه فردی از اعضای خانواده ی شما مبتلا به سرطان بوده یا هست باید به پزشک خود اطلاع دهید.پزشک در معاینات بالینی بیمار به دنبال علائمی اعم از: وجود درد و برآمدگی در محل تومور، بروز تغییرات پوستی در محل تومور، آثاری که تومور روی استخوان ها می گذارد و … می باشد. گاهی اوقات پزشک تمام بخش های بدن فرد را بررسی می کند تا بتواند تومورهای دیگری را شناسایی کند.

مزایای درمان سرطان استخوان

آزمایشات مربوط به تومور استخوان

  • عکس رادیولوژی: برای تشخیص تومورهای استخوان، پزشک باید عکس رادیولوژی بیمار را بررسی کند. تومورها به اشکال مختلفی در عکس رادیو گرافی نشان داده می شوند. برخی از تومورهای استخوانی یک سوراخ در استخوان ایجاد می کنند. برخی دیگر به طور کامل استخوان را از بین می برند. برخی از تومورها نیز به هر دو روش استخوان را تخریب می کنند.
  • نمونه برداری: پزشک برای تشخیص نوع تومورهای استخوان از آن ها نمونه برداری می کند. در نمونه برداری بخشی از بافت تومور برداشته می شود و مورد آزمایش قرار می گیرد. نمونه برداری به دو صورت انجام می گیرد. روش اول نمونه برداری سوزنی است در این روش بخشی از تومور به وسیله ی سوزن برداشته می شود و به پاتولوژی ارسال می شود. روش دوم نمونه برداری باز است در این روش نمونه برداری در اتاق عمل انجام می گیرد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) از طریق استفاده از امواج رادیویی و آهنرباهای قوی به جای اشعه ایکس، تصاویر دقیقی از داخل بدن ایجاد می‌کند. قبل از انجام اسکن MRI، معمولاً ماده‌ای به نام گادولینیوم به داخل ورید تزریق می‌شود تا جزئیات بیشتر و بهتری در تصویر نمایان باشد.

تصویربرداری MRI عمدتا برای مشاهده دقیق‌تر نواحی غیرطبیعی در استخوان، که در عکس‌برداری اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند، صورت می‌گیرد. این نوع اسکن معمولاً می‌تواند نشان دهد که آیا احتمال وجود تومور، عفونت یا آسیبی دیگر در استخوان وجود دارد یا خیر.

از طرفی،MRI  می‌تواند به میزان وسعت و گستردگی تومور را به خوبی نشان دهد، زیرا می‌تواند بافت استخوان را در داخل استخوان‌ها و بافت‌های نرم اطراف تومور، از جمله رگ‌های خونی و اعصاب مجاور، نمایش دهد. علاوه بر این،MRI  ممکن است تومورهای کوچک استخوانی را در فواصلی که چند اینچ دورتر از تومور اصلی هستند را نیز نمایش دهد. اطلاع از میزان گستردگی تومور در زمان برنامه‌ریزی برای جراحی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

  • توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن

توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن یکی دیگر از فرآیندهای مورد استفاده در آزمایش سرطان استخوان است. این تکنولوژی با ترکیب تصاویر اشعه ایکس، تصاویر مقطعی دقیقی از بدن ایجاد می‌کند.

CT  اسکن برای نشان دادن جزئیات تومورهای استخوان مناسب نبوده اما عموما برای گسترش احتمالی سرطان در بخش‌های دیگر بدن مانند ریه‌ها، کبد و دیگر اندام‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همچنین سی تی اسکن می‌تواند برای هدایت سوزن بیوپسی به داخل تومور مورد استفاده قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو

درمان تومور استخوان

  • تومورهای استخوان خوش خیم: در مورد تومورهای خوش خیم اگر بیمار دردهای زیادی نداشته باشد. پزشک توصیه میکند بیمار فقط برای بررسی تغییرات تومور به صورت دوره ای آزمایشاتی انجام دهد. برخی از تومورهای خوش خیم با دارو درمان می شود برخی دیگر از تومورها خود به خود درمان می شوند.
  • تومورهای استخوان بدخیم: برای درمان تومورهای بدخیم معمولا باید از یک تیم پزشکی متخصص استفاده کرد. تیم پزشکی ترکیبی از متخصصین انکولوژیست می باشند. چنانچه محل سرطان یک نقطه از بدن و اطراف آن باشد درمان ساده تر صورت می گیرد. اما اگر سرطان به سایر قسمت های بدن انتقال پیدا کند شرایط درمان مشکل تر می شود.

در مورد آرتروسکوپی شانه بیشتر بدانید.

درمان جراحی تومور استخوان

جراحی برای درمان سرطان استخوان

برای درمان سرطان استخوان، جراحی به‌عنوان راهکار اصلی برای بسیاری از انواع این بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، ممکن است جراحی برای انجام نمونه‌برداری از سرطان لازم باشد؛ به این صورت که مقداری از تومور برای تحلیل به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

هدف اصلی جراحی، برداشتن تمامی سلول‌های سرطانی است. حتی اگر چند سلول سرطانی باقی بمانند، ممکن است رشد کرده و تومور جدیدی را ایجاد کنند. برای اطمینان از این که چنین اتفاقی نمی‌افتد، جراحان ‌علاوه بر برداشتن تومور، برخی از بافت‌های طبیعی اطراف آن را نیز حذف می‌کنند؛ به این عمل برش گسترده می‌گویند. حذف برخی از بافت‌های طبیعی، این اطمینان را می‌دهد که تمامی نواحی سرطانی برداشته شده است.

  • تومور های خوش خیم: گاهی اوقات پزشک تصمیم می گیرد برای جلوگیری از تضعیف استخوان ها با روش جراحی تومورهای استخوان را از بدن خارج کند. گاهی اوقات پزشک تصمیم می گیرد برای جلوگیری از تضعیف استخوان ها با روش جراحی تومورهای استخوان را از بدن خارج کند.
  • تومورهای بدخیم: گاهی اوقات پزشک برای نجات سایر اندام های بدن تومور و بافت سالم آن را از بدن خارج می کند و یک پروتز یا یک استخوان اهدایی از فرد دیگری را جایگزین می کند. گاهی اوقات تومور بسیار بزرگ است و یا تمام بخش های یک عضو از بدن را درگیر کرده است در این شرایط پزشک مجبور به قطع عضو می شود. به عنوان مثال زمانی که دست فرد به طور کامل درگیر تومور استخوان شده است پزشک دست وی را قطع می کند.

کلام آخر

تومورهای استخوان در هر استخوانی از بدن می توانند رشد کنند چنانچه تومور استخوانی بدخیم باشد به آن تومور سرطان استخوان گفته می شود. این سرطان امروز قابل درمان می باشد.

سوالات متداول

دکتر محمدرضا مقیمی

دکتر محمدرضا مقیمی - متخصص ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی ایران رئیس بخش و گروه ارتوپدی بیمارستان شهدای هفتم تیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران  انجام بیش از پانزده هزار عمل جراحی ارتوپدی انجام بیش از ده هزار مورد عمل جراحی شامل مشکل ترین و پیچیده ترین عملهای ارتوپدی در بیماران تصادفی و مالتیپل تروما در بیمارستان شهدای هفتم تیر مشغول در بخش خصوصی در بیمارستان های مهر و اقبال مشغول انجام بیش از هزار  مورد عمل جراحی تعویض مفصل تا کنون

پاسخ

دو × 1 =

مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه
Call Now Button