نحوه تشخیص دیسک کمر

همانطور که می دانید، عارضه دیسک کمر یکی از امراض شایع می باشد. این بیماری می تواند باعث درد و مختل نمودن فعالیت های روزانه فرد شود. به منظور درمان دیسک کمر پزشک از بیمار سوالاتی در این خصوص پرسیده و معایناتی را انجام می دهد. این امر برای این است که منبع درد را بیابید و بفهمید کدام دیسک بین مهره ای دچار فتق شده است. تشخیص دقیق همچنین به پزشک این امکان را می دهد که یک برنامه درمانی برای شما تعیین نماید. نحوه تشخیص دیسک کمر در واقع راهی برای مدیریت درد فتق دیسک و بهبود این عارضه می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این مورد بدانید.

نحوه تشخیص دیسک کمر

عبارت دیسک کمر اصلاح شایعی در میان مردم می باشد و مربوط به زمانی است که فرد به هر دلیلی، کمر درد می شود احساس می کند دیسک کمر دارد در حالی که به این صورت نیست و هر دردی در ناحیه ی کمر علتش دیسک نیست. در این مقاله راه های تشخیص دیسک کمر را شرح خواهیم داد.

دیسک کمر یا فتق دیسک کمری چیست؟

دیسک کمر از دو قسمت تشکیل شده است، قسمت مرکز و محیطی. قسمت مرکز دیسک حالت ژلاتینی دارد و اما قسمت محیطی آن حالت انعطاف پذیری دارد. اگر فشاری در این قسمت سفت وارد شود، قسمت ژلاتینی بیرون می زند و ناحیه ی فیبری را پاره می کند. این عارضه در نهایت به ریشه عصب که از کنار دیسک خارج شده است، فشار وارد می شود. و زمانی که فشار وارد می کند ناحیه ی مورد نظر را تحت تاثیر قرار داده و ملتهب شده و باعث ایجاد درد در دیسک و اندام تحتانی می شود. این مشکل منجر می شود که فرد احساس درد، تیرکشیدن،سوزش و یا داغی شدید کند. بنابراین معمولا تصور می شود که درد در ناحیه ی کمر ممکن است نشان دهنده مشکل در ستون فقرات باشد، بنابراین باید به موقع درمان شود. اما خوب است بدانید، کمتر از 10 درصد کمر دردها، دچار بیرون زدگی دیسک هستند. برای دیسک کمر مانند بسیاری از بیماری ها علت قاطعی وجود ندارد. حتی بسیاری از افراد ممکن است ندانند مبتلا به دیسک کمر هستند، اما برخی از عوامل احتمال بروز دیسک کمر را افزایش می دهد. در مورد درمان شکستگی زانو و شکستگی لگن بیشتر بدانید.

عوامل موثر در ایجاد دیسک کمر

  • افرادی که چاق هستند و یا اضافه وزن دارند.
  • دیابت
  • کم تحرکی و یا افرادی که اصلا فعالیتی ندارند
  • رانندگی طولانی بسیار آسیب زا است
  • بلند کردن و حمل کردن اجسام سنگین بدون آمادگی یا به طور ناگهانی، مانند : خانه تکانی های شدید، بلند کردن کودک و…
  • مصرف دخانیات، جداره دیسک را ضعیف می کند
  • و…
تشخیص دیسک کمر

نشانه های دیسک کمر چیست؟

  • درد در ناحیه ی کمر و انتشار درد به نواحی تهتانی، به یکی از پاها یا هر دوی آن
  • دردی که با سرفه یا عطسه شدت مییابد
  • درد با سرفه عطسه و.. انتشار یابد
  • و…

اگرکمتر از 20سال و یا بیشتر از 50 سال سن دارید و دچار کمر درد هستید، حتما به متخصص ارتوپد مراجعه کنید!

اما اگر در سنین متوسط (از20 تا50 سال) هستید و کمر درد دارید، ابتدا با استراحت و تغیر در وضعیت زندگی خود را بهبود دهید، در صورت ادامه داشتن و یا شدت یافتن درد به متخصص مراجعه کنید.

نحوه تشخیص دیسک کمر

سوالاتی که پزشک به منظور تشخیص دیسک می پرسد.

  • درد از چه زمانی شروع شد؟
  • درد کجاست (سرویکس، قفسه سینه یا وسط کمر، یا کمر یا کمر)؟
  •     اخیرا چه فعالیت هایی انجام دادید؟
  •     برای التیام درد فتق دیسک خود چه کرده اید؟
  •     آیا درد ناشی از فتق دیسک به سایر قسمت‌های بدن شما منعکس می‌شود یا می‌رود؟
  •     آیا چیزی درد دیسک را کاهش می دهد یا آن را بدتر می کند؟
  • پزشک همچنین وضعیت، دامنه حرکتی و وضعیت فیزیکی شما را در حالت ایستاده و دراز کشیده مشاهده خواهد کرد. هر حرکتی که باعث درد می شود، یادداشت می شود.

    آیا چیزی درد دیسک را کاهش می دهد یا آن را بدتر می کند؟

پزشک همچنین وضعیت، دامنه حرکتی و وضعیت فیزیکی شما را در حالت ایستاده و دراز کشیده مشاهده خواهد کرد. هر حرکتی که باعث درد می شود، یادداشت می شود.

آزمایش های تشخیص دیسک کمر

به منظور شناسایی درست دیسک کمر پزشک معایناتی به شرح زیر را انجام می دهد:

برای درمان دیسک کمر ضروری است که بهترین جراح دیسک کمر با لیزر را بشناسید.

معاینه عصبی

متخصص ستون فقرات به منظور تشخیص دیسک کمر یک معاینه عصبی انجام می دهد، که رفلکس ها، قدرت عضلانی، سایر تغییرات عصبی و گسترش درد بیمار را آزمایش می کند.

تست های تصویربرداری برای فتق دیسک

متخصص ستون فقرات ممکن است آزمایش های تصویربرداری را برای کمک به تشخیص بیماری شما تجویز کند. به منظور انجام این آزمایشات ضروری است که به یک مرکز تصویربرداری مراجعه کنید.

عکس‌برداری با اشعه ایکس

عکس‌برداری با اشعه ایکس می‌تواند فضای باریک دیسک، شکستگی، خار استخوان یا آرتریت را نشان دهد.

اسکن و MRI

اسکن توموگرافی محوری کامپیوتری (سی تی اسکن یا سی تی اسکن) یا آزمایش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) می توانند بافت نرم دیسک برآمده را نشان دهند. این آزمایشات درصد پیشرفت بیماری و محل فتق دیسک را نشان می دهد تا بتوانید درمان مناسب را دریافت کنید.

عوارض درمان دیسک کمر

سایر آزمایشات برای تشخیص فتق دیسک

برای به دست آوردن دقیق ترین تشخیص، متخصص ستون فقرات شما ممکن است آزمایش های بیشتری را تجویز کند، مانند:

    الکترومیوگرافی: گر متخصص ستون فقرات شما مشکوک به آسیب عصبی باشد، ممکن است آزمایشی به نام الکترومیوگرافی را برای اندازه گیری سرعت پاسخ اعصاب شما تجویز کند.

    دیسکوگرام یا دیسکوگرام: روشی استریل که در آن رنگ به یکی از دیسک های مهره ای شما تزریق می شود و تحت شرایط خاص (فلوروسکوپی) دیسک ها مشاهده می شود. هدف این است که مشخص کنید کدام دیسک ها ممکن است باعث درد بیمار شود.

    اسکن استخوان: این تکنیک تصاویر کامپیوتری یا فیلمی از استخوان ها ایجاد می کند. در این آزمایش مقدار بسیار کمی از مواد رادیواکتیو به یک رگ خونی تزریق می شود و سپس استخوان  های بیمار با اسکنر قابل مشاهده و تشخیص است. این روش به پزشکان کمک می کند تا مشکلات ستون فقرات مانند آرتریت، شکستگی، تومور یا عفونت را تشخیص دهند.

    آزمایش‌های آزمایشگاهی: معمولاً خون گرفته می‌شود (رگ‌گیری) و برای تعیین طبیعی یا غیرطبیعی بودن سلول‌های خون آزمایش می‌شود. تغییرات شیمیایی در خون ممکن است نشان دهنده یک اختلال متابولیک باشد که می تواند به کمردرد شما کمک کند.

هزینه درمان دیسک کمر

روش های درمان دیسک کمر

پس از آنکه به پزشک مراجعه کردید ، دکتر بعد از گرفتن شرح حال، معاینه، بررسی،تصویر برداری و ام آر آی و… نوع آسیب را تشخیص داده و باتوجه به تشخیص و میزان آسیب واردشده به مهره ها ، شیوه درمانی را انتخاب می کند مانند: توصیه به استراحت و تغیر شیوه معمول زندگی، تجویز دارو و مسکن ها، آب درمانی، جراحی دیسک کمر با لیزر، تزریق اوزون، تزریق ژل و در نهایت انجام جراحی های سنگین

در آخر

با توجه به آن چه گفته شد اکثر کمر درد های شایع به علت دیسک نیست. اما اگر به شیوه صحیح زندگی کنیم واز آوردن فشار ناگهانی و بدون آمادگی به کمر ، نشستن به یک حالت در مدت طولانی و… بپرهیزیم، می توانیم احتمال بروز دیسک کمر را کاهش دهیم و زندگی سالم تری را تجربه کنیم.

 

دکتر محمدرضا مقیمی

دکتر محمدرضا مقیمی - متخصص ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی ایران رئیس بخش و گروه ارتوپدی بیمارستان شهدای هفتم تیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران  انجام بیش از پانزده هزار عمل جراحی ارتوپدی انجام بیش از ده هزار مورد عمل جراحی شامل مشکل ترین و پیچیده ترین عملهای ارتوپدی در بیماران تصادفی و مالتیپل تروما در بیمارستان شهدای هفتم تیر مشغول در بخش خصوصی در بیمارستان های مهر و اقبال مشغول انجام بیش از هزار  مورد عمل جراحی تعویض مفصل تا کنون

2 thoughts on “نحوه تشخیص دیسک کمر

  1. Iman - ۲ دی ۱۴۰۱ در ۰۸:۰۸

    سلام خسته نباشید ..من ۳۲ سالمه ۱۰ سال پیش با زور زدن اشتباه این درد باهام همراه شد اوایل زیاد درد نمیکرد ولی الان دو سه ساله که وقتی نیم ساعت سر پا وایسم نمیتونم خودمو کنترل بکنم میخورم زمین اینگار با پتک میکوبن تو کمرم یا وقتی عطسه میکنم باید بشینم نمیتونم حتی سرپا عطسه بکنم کمرم میگیره میخواستم بدونم الان احتیاج به عمل دارم ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ دهید

    پاسخ
    • دکتر محمدرضا مقیمی - ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ در ۰۹:۰۸

      با سلام شما باید مورد معاینه قرار بگیرید

      پاسخ

پاسخ

1 + 11 =

مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
Call Now Button