علت درد شانه چیست؟
علت درد شانه چیست؟ درد شانه به چه دلایلی بروز پیدا میکند؟ شانه دارای دامنه گستردهای از حرکات میباشد، در صورتی که مشکلی در مفصل شانه به وجود بیاید درد و ناراحتی زیادی به همراه دارد و حرکت آزادانه آن را مختل می کند و باید سریعا علت درد شانه را تشخیص داد. شانه دارای سه مفصل و دو استخوان اصلی به نام شانه و ترقوه است، که این استخوانها توسط یک لایه ی غضروفی با یکدیگر در ارتباط هستند. مفصل شانه باعث میشود شانه حرکت کرده و به جلو و عقب برود.
درد شانه چگونه ایجاد میشود؟
درد شانه یکی از مشکلات شایعی بوده که ممکن است برای بیشتر افراد و در اثر انجام فعالیتهای روزمره یا ورزشی، زندگی کاری یا حتی شرایط پزشکی وابسته به سن و بیماریهای مختلف اتفاق بیفتد. این درد میتواند از خفیف تا شدید و محدود کننده باشد و بر اساس علت بروز آن ممکن است تغییر کند.
از جمله رایجترین علل درد شانه عبارت است از:
- آسیبهای عضلانی و اسکلتی: مانند کشیدگی عضلات، التهاب سینوویت (التهاب تاندون)، آرتریت شانه (التهاب مفصل شانه) یا شکستگی استخوان.
- بیماریهای مشترک: مانند آرتروز (آسیب مفاصل)، التهاب مفاصل روماتوئید، یا بورسیت (التهاب بورسهای حاشیه مفاصل).
- مشکلات عصبی: نظیر فشار یا تراکم عصبها در منطقه شانه، کمر گرفتگی عضلات یا سندرم تونل کارپال (تضعیف عصب مچ دست).
- بیماریهای قلبی: در برخی موارد، درد شانه ممکن است به علت مشکلات قلبی مانند آنژین صدری (درد ناشی از کمبود خون به قلب) یا انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) باشد.
- عوامل دیگر: از جمله اضطراب و استرس، عفونتهای شانه، تروما یا آسیب ناشی از فعالیتهای خاص مانند حرکات تکراری در ورزشهای خاص مانند تنیس یا بدمینتون.
بهتر است هرگونه درد شانه که به طور مداوم ادامه داشته و یا با سایر علائم مرتبط مانند تورم، تغییر رنگ پوست، گرما یا سردی محل درد، خدر خوردگی، ضعف یا کاهش حس همراه باشد، به یک پزشک متخصص مراجعه شود تا علت آن مشخص شود و درمان مناسب اعمال شود.
درد شانه از چه سنی آغاز می شود؟
همان طور که گفته شد درد شانه علت های گوناگونی دارد اما معمولا درد شانه پس از 60 سالگی رخ می دهد.
علل درد شانه
ممکن است دردی که در شانه ایجاد شده موثر از درد و یا آسیب در دیگر نواحی بدن باشد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرتروز
- پارگی روتاتور کاف در شانه
- غضروفی که آسیب دیده و یا خرد شده
- تاندون متورم و یا پاره شده
- شکسته شدن استخوان شانه
- در رفتگی شانه
- آسیب نخاعی
- بازوی شکسته
- بیماری های التهابی مفصل
- شکستگی مفاصل
- حمله های قلبی
- فشار و آسیب شدید وارد شده
- فشار وارد شده به عصب گردن
- و…
نحوه تشخیص درد شانه و علت بروز آن
زمانی که با درد شانه به یک متخصص ارتوپد در تهران مراجعه می کنید، ابتدا از شما شرح حال می گیرد تا علت را پیدا کند. به این منظور ممکن است پزشک سوالاتی شامل موارد زیر را از شما بپرسد:
- آیا درد شانه شدید است؟
- آیا ناحیه ای که درد می کند دچار تورم و قرمزی شده است؟
- آیا درد شانه به حدی است که حرکت و فعالیت را سلب کرده باشد؟
- با انجام چه کارهایی درد شانه بدتر و یا بهتر می شود؟
- آیا با هنگام حرکت و فعالیت درد آغاز می شود؟
- می توان ناحیه ی درد را دقیقا مشخص کرد؟
- آیا در نواحی دیگر بدن نیز احساس درد دارید؟
- آیا درد شما را از خواب بیدار می کند؟
- و..
تشخیص درد شانه بستگی به علائم، سوابق پزشکی، معاینات انجام شده و در صورت لزوم استفاده از تستهای تشخیصی دارد. در زیر به برخی از مراحل و ابزارهای استفاده شده در تشخیص درد شانه اشاره میکنیم:
بررسی سوابق بیماری فرد: پزشک ممکن است سوالاتی در مورد شدت درد، مکان درد، علائم همراه مانند تورم یا حساسیت، عوامل تحریککننده یا تسریعکننده درد و تأثیر درد بر فعالیتهای روزمره و ورزشی از شما بپرسد.
معاینات پزشکی: پزشک ممکن است وضعیت شانه را بررسی کند تا علائمی مانند تورم، گرما، قرمزی، محدودیت حرکت یا نقاط دردناک را تشخیص دهد.
تستهای تشخیصی و تصویربرداریهای تشدیدی (مانند اسکن اف. آر. آی، اسکن ام. آر. آی، رادیوگرافی): برای تصویربرداری مفاصل و بافتهای نرم در منطقه شانه و شناسایی هر گونه آسیب یا تغییرات بنیادی ممکن است انجام شود.
آزمایش خون: برای ارزیابی نشانگرهای التهاب و عفونت مانند ESR و پروتئین C-واکنشی (CRP)، و همچنین ارزیابی سطح هورمونها و نشانگرهای بیماریهای خاص مانند آرتروز.
آزمونهای عصبی: انجام آزمونهای عصبی مانند آزمون عصبی الکترومیوگرافی (EMG) و انگیزش عصبی (NCV) برای ارزیابی عصبها در منطقه شانه.
با توجه به نتایج این تستها و ارزیابی دقیق توسط پزشک، تشخیص نهایی قابل تعیین خواهد بود و بر اساس آن، طرح درمانی مناسب برای درمان درد شانه تدوین خواهد شد.
اگر درد شانه همراه با علائم دیگر باشد ممکن است نشانه ای از مشکات و یا حمه قلبی باشد از جمله:
- سرگیجه
- درد در گردن
- تنگی قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- تعریق بیش از اندازه
درمان درد شانه با توجه به علت آن
همان طور که گفته شد علت درد شانه مانند تشخیص دیسک کمر،میتواند ناشی از مشکلاتی در همان ناحیه یا نواحی دیگر بوده و یا حتی به دلیل مشکلاتی در قلب رخ داده باشد. بنابراین درمان درد شانه، باتوجه به علت ایجاد آن متفاوت است.
درد شانه از جمله عارضهها و دردهایی است که میتوان آن را در خانه با انجام چند توصیه بهترین جراح شانه در تهران درمان کرد. روشهایی مانند: انجام برخی از تمرینها و حرکات اصلاحی، مصرف داروهای ضد التهاب طبق تجویز پزشک، گذاشتن یخ و یا اجتناب از انجام برخی از فعالیت هایی که قبلا انجام داده اید و… در بهبود درد شانه به خوبی موثر خواهند بود.
چه زمانی باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنیم؟
زمانی که درد شانه همراه با تب ، کبودی، درد طولانی، گرما و حرارات، حساسیت در مفاصل اطراف و.. همراه بود سریعا به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
کارتون عالیه ممنونم از توضیحاتتون
سلامت باشید