روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی وضعیتی است که باعث می شود مفاصل بدن ملتهب شوند و بیمار احساس درد و سفتی مفاصل داشته باشد. روماتیسم به عنوان یک وضعیت خود ایمنی شناخته می شود، به این معنی که سیستم ایمنی و سیستم دفاع طبیعی بدن، گیج می شود و شروع به حمله به بافت های سالم بدن می کند. در حال حاضر هیچ درمانی برای روماتیسم وجود ندارد، اما در طول سال ها، درمان روماتیسم به طور قابل توجهی پیشرفت کرده است. با داروی مناسب، بسیاری از افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی زندگی تقریباً طبیعی و فعال دارند. تحقیقات نشان می دهد که هر چه درمان روماتیسم مفصلی زودتر شروع شود، اثر بخشی درمان بهتر می شود.
Contents
روماتیسم مفصل
اگر شما نیز از درد مفاصل خود رنج می برید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا درباره روماتیسم مفصل اطلاعاتی را بدست آورید. روماتیسم مفصل از بیماری های التهابی می باشد.بیشتر خانم ها و افرادی که بیشتر سیگار مصرف می کنند، دچار این بیماری می شوند.در برخی موارد افرادی که دچار بیماری روماتیسم مفصلی شده اند قادر به انجام کارهای خود نمی باشند.بیماری روماتیسم مفصلی معمولا با درد و تورم خود را نشان می دهد.
در مورد آرتروز پا بیشتر بدانید.
کدام مفاصل تحت تأثیر روماتیسم مفصلی قرار می گیرند؟
روماتیسم مفصلی در افراد مختلف بسیار متفاوت است. این عارضه تقریباً می تواند هر مفصلی را درگیر کند. اما مفاصل کوچک انگشتان، شست، مچ دست، پاها و مچ پا بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند. زانوها و شانهها نیز میتوانند آسیب ببینند. این عارضه بهندرت، آرنج، باسن، گردن و سایر مفاصل را درگیر می کند. شایان ذکر است که اکثر افراد در بیش از یک مفصل تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند. این بیماری معمولاً هر دو طرف بدن فرد را تحت تأثیر قرار می دهد.
در روماتیسم مفصلی، سیستم ایمنی بدن شما به شدت مفاصل شما را هدف قرار می دهد و آنها ملتهب می شوند. التهاب به ویژه بر موارد زیر تأثیر می گذارد:
- غشای سینوویال (لایه نازک بافتی که داخل مفصل را پوشانده است)
- غلاف های تاندون (لوله هایی که تاندون ها در آن حرکت می کنند)
- بورس ها (کیسه های کوچکی که مایع را برای پوشاندن مفصل نگه می دارند و به حرکت آسان آن کمک می کنند)
مفصل متورم می شود و بافت های ملتهب در مفصل سفت، دردناک و متورم می شوند. اگر التهاب برطرف نشود، می تواند به مفاصل آسیب برساند.
بسیاری از این آسیب می تواند در ماه ها و سال های اول روماتیسم مفصلی رخ دهد. به همین دلیل است که تشخیص زودهنگام بسیار مهم است تا بتوانید قبل از ایجاد آسیب پایدار، درمان شوید.
علت روماتیسم مفصلی
علت روماتیسم مفصل هنوز به صورت واضح مشخص نشده است.به دلیل کاهش ایمنی بدن ممکن است این بیماری بوجود آید.عفونت ها یا نوشیدن چای بیش از حد نیز می تواند منجر به پیدایش این بیماری شود.کسانی که به بیماری روماتیسم مفصلی دچار شده اند ممکن است دچار پوکی استخوان نیز شوند.برای پیش گیری از مبتلا شدن به این بیماری بهتر است در معرض هوای آلوده قرار نگیرید. ممکن است یک باکتری،شرایط بدن را برای ایجاد بیماری آرتریت، مهیا کند.
علائم روماتیسم مفصل
اگرچه علائم روماتیسم مفصلی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، شایع ترین علائم عبارتند از:
- درد و تورم در مفاصل
- سفتی مفاصل، به ویژه در صبح یا بعد از استراحت که بیش از 30 دقیقه طول بکشد.
- قرمزی یا گرمی در مفصل
- التهاب اطراف تاندون ها
- خشکی بدن
تشخیص روماتیسم مفصلی
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص روماتیسم مفصلی وجود ندارد و تشخیص آن می تواند پیچیده باشد. پزشک از شما در مورد مشکلاتی که داشته اید می پرسد، مفاصل و پوست شما را معاینه می کند و قدرت عضلانی شما را آزمایش می کند. معاینه فیزیکی همچنین به دنبال علائمی مانند گرما، تورم و درد در مفاصل خواهد بود. مداخله زودهنگام برای یک نتیجه خوب و درمان موثرتر حیاتی است.
آزمایشات خون
به احتمال زیاد پزشک شما مجموعه ای از آزمایشات خون را برای کمک به تایید روماتیسم مفصلی تجویز خواهد کرد. این آزمایشات خون برای بررسی فاکتور روماتوئید و درصد آنتی بادی که در 80 درصد افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی یافت می شود، کاربرد دارد. اگرچه برای بسیاری، این آنتی بادی در مراحل اولیه وجود ندارد
Anti CCP آنتی بادی دیگری است که در 60-70٪ افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی یافت می شود. اگر آزمایش شما مثبت باشد، احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی بیشتر است
آزمایش خون در تشخیص روماتیسم مفصلی مفید است، اما برخی از افراد هیچ نشانه ای از آن در نتایج خون خود ندارند. پزشک و تیم مراقبت های بهداشتی شما ممکن است در مورد آرتریت سرم مثبت و سرم منفی صحبت کنند.
آرتریت سرم مثبت به این معنی است که آزمایش خون شما برای آنتی بادی های CCP و فاکتور روماتوئید مثبت بوده است. این نوع روماتیسم مفصلی تهاجمی تر است.
آرتریت سرم منفی به این معنی است که آزمایش خون شما فاکتور روماتوئید مثبت ندارد یا آنتی بادی CCP را نشان نمی دهد. این نوع کمی خفیف تر است.
در مورد جراحی دیسک کمر با لیزر بیشتر بدانید.
مراحل روماتیسم مفصل
این بیماری قسمتی از مفصل را مورد حمله قرار می دهد.در بیماری روماتیسم مفصلی گلبول های سفید خون به اشتباه به مفاصل حمله می کنند و غشای مفصلی را از بین می برند.
پیشرفت بیماری در 4 مرحله رخ می دهد.
- در مرحله اول منجر به درد مفاصل در هنگام حرکت کردن می شود.اما در این مرحله مفاصل از بین نمی روند.
- در مرحله دوم، فضای خالی مفصل بیشتر می شود و به مرور منجر به از بین رفتن مفصل می شود
- در مرحله سوم،علاوه بر مفصل،اطراف مفصل نیز ممکن است دچار مشکلاتی شود.از بین رفتن مفصل ها در عکسبرداری نیز به صورت واضح دیده می شود.
- در مرحلهی چهارم کارایی مفصل توقف پیدا می کند.
درمان روماتیسم مفصلی
هنگامی که تشخیص شما تایید شد، درمان روماتیسم مفصلی زیادی وجود دارد که می تواند درد شما را کاهش دهد و حرکت شما را افزایش دهد. درمانهای غیر دارویی مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی، فعالیت بدنی و تکنیکهای تمدد اعصاب همگی میتوانند در درمان روماتیسم مفصلی مفید باشند. با این حال، طیف وسیعی از داروهای تجویزی وجود دارد که برای کمک به افراد در مدیریت بیماری استفاده می شود.
نتایج درمان با تشخیص و درمان زود هنگام بهتر است. ده ها دارو برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می شود و بسیاری از افراد ترکیبی از آنها را تجویز می کنند. هدف کلی در درمان روماتیسم مفصلی کاهش التهاب مفاصل و جلوگیری از آسیب طولانی مدت به مفاصل است.
کلام آخر
اگر دچار درد مفصل بدون هیچ دلیل مشخصی شدید، بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک شما را تحت معالجه قرار می دهد و مفاصلی که دچار درد شده است را معاینه می کند. دکتر ارتوپد خوب با انجام آزمایش هایی بیماری شما را تشخیص خواهد داد. بهتر است هرگاه متوجه نشانه های این بیماری شدید فورا به پزشک مراجعه نمایید تا به بهبود سریع بیماری خود کمک کرده باشید .شما برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی خود می توانید به پزشک متخصص ارتوپد، دکتر محمدرضا مقیمی مراجعه فرمایید.
سوالات متداول
سلام خسته نباشید مدتی کم میشه که دست چپودست راستم ورم میکند وخواب بردگی پادارم
با سلام باید مورد معاینه قرار بگیرید