آرتروز ستون فقرات
اگرچه ما آرتریت را بهعنوان آسیبدیدگی دستها و زانوها در نظر میگیریم، حقیقت این است که آرتروز میتواند بر هر مفصلی از بدن، از جمله ستون فقرات تأثیر بگذارد. اگرچه هر شکلی از آرتریت نخاعی علامت دار نیست، اما اگر بخواهید برای بررسی آرتریت ستون فقرات رادیوگرافی بگیرید، 95 درصد از افراد بالای 50 سال دچار تغییرات دژنراتیو یا “ساییدگی” در ستون فقرات خود خواهند شد. و در حالی که آرتریت نخاعی اغلب در بزرگسالان بالای 50 سال دیده میشود، میتواند در سنین پایینتر به دلیل آسیب یا استفاده بیش از حد نیز رخ دهد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد آرتروز ستون فقرات و درمان آن بدانید.
آرتروز ستون فقرات
آرتروز می تواند بر مفاصل گوناگونی در بدن اثر گذاشته و منجر به آرتروزهای گوناگونی گردد از جمله: آرتروز دست، آرتروز زانو، آرتروز لگن، آرتروز ستون فقرات یا آرتروز کمر است. اما وجود عارضه در ستون فقرات روی غضروف بین استخوان های ستون فقرات، رباط های ستون فقرات اثر می گذارد. اصطلاح آرتریت به معنای مفصل و اتصالات آن است که در اصطلاحات پاتولوژیک برای نشان دادن التهاب استفاده می شود. آرتریت ستون فقرات به عنوان استئوآرتریت طبقه بندی می شود. که به معنای “استخوان” است و این نوع آرتریت بیشتر در مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن و زانو و همچنین مفاصل دست، پا و ستون فقرات اتفاق می افتد. اصطلاح “آرتریت” بیماری های مختلفی را توصیف می کند که باعث حساسیت، درد، تورم و سفتی مفاصل می شوند. با استئوآرتریت، شایعترین شکل آرتریت، غضروف اطراف مفصل فرسوده میشود و باعث ساییدگی استخوانهای مفصل روی یکدیگر میشود و التهاب و درد ایجاد میکند. ممکن است یکی از چندین نام را برای آرتریت ستون فقرات بشنوید. پزشکان اغلب به استئوآرتریت ستون فقرات به عنوان آرتریت نخاعی، بیماری مفصلی دژنراتیو یا آرتریت مفاصل فاست اشاره می کنند. گاهی اوقات اصطلاحات اسپوندیلوز به جای استئوآرتریت استفاده می شود.
در مورد اصلاح زانوی پرانتزی بیشتر بدانید.
به طور معمول، هنگامی که یک فرد مبتلا به آرتریت دژنراتیو ستون فقرات تشخیص داده می شود، به این معنی است که شکستگی غضروف در مفاصل فاست او (همچنین مفاصل مهره ای نامیده می شود) رخ داده است. این مفاصل مهره ها را به هم متصل می کنند و در قسمت خلفی (عقب) ستون فقرات قرار دارند. مفاصل فاست امکان حرکت در ستون فقرات مانند خم شدن، پیچش و کشش را فراهم می کنند. با این حال، با افزایش سن، این مفاصل اغلب ضخیم و سفت می شوند که می تواند منجر به آرتروز ستون فقرات شود. هنگامی که مفاصل ستون فقرات آرتروز می شوند، حرکات ستون فقرات دردناک و سفت می شوند. علائم آرتریت ستون فقرات زمانی ایجاد میشود که استخوانها یا سایر ساختارهای پشت به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی خارج شده از نخاع فشار وارد میکنند که این عامل منجر به ایجاد درد در ستون فقرات می گردد.
در مورد جراحی تعویض مفصل زانو بیشتر بدانید.
اگر به دنبال علائم آرتروز ستون فقرات، عوارض و نحوه درمان آرتروز کم هستید، ادامه مطلب را بخوانید.
علائم آرتروز ستون فقرات چیست؟
از شایع ترین علائم آرتروز در ستون فقرات، کمردرد است، درد از انتهای کمر شروع می شود، در مراحل اولیه بیماری، ممکن است در زمان هایی که مدتی تحرک نداشته اید و یا در صبح، تنها احساس درد کنید، اما این بیماری پیشرونده بوده و با گذشت زمان بدتر خواهد شد، بنابراین علائم دیگری را نیز ممکن است تجربه کنید:
- سفتی مفاصل
- محدودیت در انجام حرکات و فعالیت های روزانه
- سوزن سوزن شدن پاها
- ضعف و یا بی حسی در پا
- شدت یافتن درد در کمر و درد داشتن در اکثر مواقع ( دردی که در حالت نشستن و ایستادن بدتر شده و با دراز کشیدن ممکن است بهبود یابد.)
- و…
اما ممکن است فردی به آرتروز ستون فقرت دچار باشد، اما علائمی را تجربه نکند و به مرور علائمی را مشاهده کند.
عوامل موثر بر ابتلا به آرتروز کمر
- افزایش سن و کهولت سن
- زنان بیش از مردان دچار آرتروز ستون فقرات می شوند.
- سابقه ژنتیکی و خانوادگی
- شرایط زندگی نامناسب
- کارو یا شغل پر استرس
- وجود مفاصل و یا غضروف های مشکل دار در هنگام تولد
نحوه تشخص آرتروز ستون فقرات
زمانی که برای علت آرتروز ستن فقرات به بهترین دکتر ارتوپد مراجعه می کنید، ابتدا در مورد سابقه خانوادگی بیمار سوال کرده و سپس شرح حال بیمار را خواهد گرفت و در مرحله ی بعدی، معاینه فیزیکی را انجام می دهد. ممکن است در صورت لزوم ، تصویر برداری،ام آر آی، آزمایشات خون و دیگر روش های تشخیصی دقیق تر انجام گردد. در این آزمایشات تشخیصی، اغلب آسیب های ستون فقرات،استخوانی،ازبین رفتن غضروف در مفاصل و.. بررسی و مشخص می شود. از آن جایی که برخی از علائم آرتروز ستون فقرات ممکن است بادیگر بیماری و عارضه ها مشابه باشد، آزمایشات خون و.. انجام خواهد شد.
به طور معمول، در ابتدا مراجعه در مورد سابقه کمردرد شما صحبت و یک معاینه فیزیکی انجام میگردد. در بیشتر موارد، دستور عکسبرداری با اشعه ایکس یا سایر تصاویر تجویز می گردد. اگر قبلاً تصاویری از ستون فقرات خود در چند ماه گذشته دارید، همراه داشتن آن در زمان مراجعه به پزشک الزامی می باشد.
تاریخچه پزشکی
از بیماران خواسته می شود که علائم خود را توصیف کنند، چه زمانی کمر درد آنها شروع شده است و چگونه در طول زمان تغییر کرده است. تاریخچه پزشکی همچنین شامل هر گونه شرایط پزشکی دیگری است که ممکن است داشته باشید، داروهای فعلی که مصرف می کنید، عادات، سبک زندگی و درمان های قبلی که ممکن است داشته باشید، از جمله این موارد است.
معاینه جسمی
پزشک یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی سلامت کلی، عملکرد عصبی، رفلکس ها، مفاصل مشکل دار و وضعیت اسکلتی عضلانی بیمار انجام می دهد. قدرت و انعطاف عضلانی و همچنین توانایی انجام فعالیت های روزانه مانند راه رفتن و خم شدن نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. برای آزمایش دامنه حرکت و سطح درد، ممکن است از بیمار خواسته شود تا تمرینات اساسی را انجام دهد.
تصاویر ستون فقرات
به منظور ارزیابی آسیب مفصلی و میزان آن، پزشک ممکن است درخواست اشعه ایکس کند. اشعه ایکس ابزار مفیدی است که می تواند بینش بهتری در مورد علت ایجاد کمردرد ارائه دهد. سی تی اسکن و ام آر آی انواع دیگری از تصاویری هستند که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند. نوع روش انتخاب شده برای هر بیمار به علائمی که شرح داده است بستگی دارد.
آیا آرتروز ستون فقرات حتما باید درمان شود؟
آرتروز شدید ستون مهره های فرد می تواند باعث علائم زیر شود:
- فشردگی نخاع و اعصاب
- درد، بی حسی
- محدودیت دامنه حرکتی
- و…
بنابراین جراحی های ستون فقرات حتما باید انجام شود زیر می تواند منجر به برداشتن فشار از روی مهره ها، التیام درد و بهبود کیفیت زندگی می گردد.
آرتروز ستون فقرات چقدر سریع پیشرفت می کند؟
کارشناسان تایید می کنند که زمانی که بیماری آرتروز ستون فقرات شروع می شود، ممکن است سال ها طول بکشد تا به مرحله شدید برسد. با این حال، در موارد شدید، آرتروز به سرعت پیشرفت می کند تا در عرض چند ماه تخریب غضروف را کامل کند.
چگونه آرتروز ستون فقرات را به طور طبیعی درمان کنیم؟
علاوه بر ورزش، رژیم غذایی می تواند یک درمان طبیعی مهم برای آرتریت ستون فقرات، آرتروز یا آرتریت روماتوئید باشد. مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی و ورزش التهاب را در بدن کاهش می دهد که به معنای کاهش درد و افزایش تحرک نیز می باشد.
چگونه از پیشرفت آرتریت جلوگیری می کنید؟
برخی از راه هایی که می توانید پیشرفت این بیماری را کاهش دهید عبارتند از:
- با رعایت رژیم غذایی مناسب می توانید علائم این بیماری را کم کنید.
- داشتن ورزش منظم می تواند به بهبودی بیماری کمک کند. شایان ذکر است که ورزش باید زیر نظر متخصص انجام شود.
- نباید قند خون بالا داشته باشید. لذا دوری از خوردن مواد شیرین بسیار مهم است.
- لازم است که از مواد غذایی که منجر به غضروف سازی می شود استفاده کنید.
- ضروی است که با متخصص ارتوپد خود در مورد داروهای مصرفی مشاوره کنید.
- همیشه احتیاط کنید و مواظب بدن و مفاصل خود باشید.
- از وارد کردن فشار بر مفاصل خودداری کنید.
عوارض احتمالی آرتروز ستون فقرات
علائم آرتروز ستون فقرات و کمر را نادیده نگیرید، همانطور که گفته شد، این بیماری پیشرونده است و در صورت غفلت و عدم درمان، ممکن است آثار جبران ناپذیری به ستون فقرات و زندگی فرد وارد کند.
نحوه درمان آرتروز ستون فقرات
درمان قطعی و برگشت ناپذیری برای آرتروز ستون فقرات نمی توان نام برد، اما امروزه روش های درمانی زیادی برای تسکین درد، بهبود تحرک مفاصل آسیب دیده، دارودرمانی ، داروهای ضدالتهاب، استفاده از کمر بند، جراحی دیسک کمر با لیزر، فیزیوتراپی و..وجود دارد.
تغیر شیوه زندگی برای درمان آرتروز ستون فقرات
ایجاد تغییرات در سبک زندگی و داشتن یک زندگی سالم، علاوه بر آن که می تواند به پیشگیری از ستون فقرات کمک کند، در صورت ابتلا به آرتروز کمر می توان علائم و فشار نخاع را کاهش داد و به درمان ان نیز کمک کرد. تمرین، ورزش و روش هایی برای بهبود شیوه زندگی توسط متخصصان ارتوپد ارائه می شود که تاثیر بسزایی در روند بهبودی بیماری دارد، همه ی این موارد در صورتی انجام می شود که بیماری نهایت همکاری را با دکتر ارتوپد انجام دهد.
گزینه های درمان جراحی برای آرتریت ستون فقرات
به دلیل نقش محدود آن در درمان آرتریت التهابی ستون فقرات، متخصص ارتوپد معمولاً فقط جراحی را به عنوان آخرین راه حل توصیه میکند، در صورتی که هیچ روش دیگری مؤثر واقع نشده باشد. به طور معمول، جراحی فقط در مواردی مورد نیاز است که استخوان ها به هم جوش خورده باشند یا درد آنقدر شدید است که به شدت دامنه حرکتی را محدود می کند.
دو عمل جراحی ممکن است برای بیماران مبتلا به آرتریت نخاعی انجام شود:
رفع فشار: که شامل برداشتن خارهای استخوانی و یا هر رباط ضخیم شده ای است که باعث فشرده شدن ریشه عصبی می شود.
فیوژن: که حرکت را در مفصل دردناک یا علامت دار متوقف می کند. عاقلانه است که قبل از تصمیم گیری، نظر دوم را دریافت کنید. دکتر فیاض خوشحال است که با ارائه نظر دوم به بیماران کمک می کند.
همچنین مهم است که قبل از در نظر گرفتن جراحی، همه گزینه های موجود را به دقت در نظر بگیرید. برای بسیاری از بیماران، نیاز به جراحی کمر را می توان با متعهد شدن به تغییرات سبک زندگی که می تواند منجر به تسکین شود، اجتناب کرد.
کلام آخر
آرتروز ستون فقرات یکی از بیماری هایی است که منجر به درد در ناحیه کمر می گردد. برای این بیماری امروزه درمان هایی وجود دارد، لذا ضروری است که در صورت مشاهده علائم ارتروز ستون فقرات به بهترین جراح دیسک کمر با لیزر مراجعه شود.
سوالات متداول
درمان قطعی داره؟
با سلام. در صورت رعایت مراقبت های بعد از جراحی بله
کارتون عالیه ممنونم از توضیحاتتون
سلامت باشید
سلام آقای دکتر من ۲۹ سالمه رفتم ارتوپد و ام آر آی هم دادن دکتر گفتن که ستون فقراتت همدیگر رو فشار دادن شدیدا نوشتن فیزیوتراپی حالا فیزیوتراپیست میگه آرتروز کمر داری خیلی ناراحتم احساس میکنم دنیا به آخر رسیده باید عمل بشم؟
با سلام لطفا برای معاینه و دریافت تایم مشاوره با تلفن: ۷۹۱۸۴۰۰۰ و ۷۱۷۲۳ تماس بگیرید.