اصلاح زانوی پرانتزی
Contents
اصلاح زانوی پرانتزی
فردی که دارای وزنی متعادل است هنگامی که می ایستد باید هم مچ پا و هم زانوهایش به هم بچسبند ولی در صورتی که زانوها از هم دور شوند و مچ پاها به هم نزدیک شوند به اصطلاح زانوی پرانتزی یا ژنوواروم نامیده می شود. عکس این حالت هم وقتی است که هنگام ایستادن زانوها به هم نزدیک می شوند ولی مچ پاها از هم دور می شوند که به این حالت زانوی ضربدری یا ژنووالگوم گفته می شود.
تشخیص زانوی پرانتزی
گاهی اوقات ممکن است زانوی ضربدری یا پرانتزی به راحتی قابل تشخیص نباشد. در این صورت نیاز است از زانوها، مچ پا و لگن بیمار عکس رادیوگرافی تهیه شود معمولا این تصویر از وسط استخوان ران تا وسط مچ پا گرفته می شود که در فردی با زانوهای نرمال این خط دقیقا باید از وسط زانوهایش رد شود. در صورتی که فرد زانوهای پرانتزی داشته باشد این خط از داخل زانو رد می شود و در صورتی که زانوهای ضربدری داشته باشد، خط مذکور از خارج زانو رد می شود.
مطالعاتی که انجام شده نشلن می دهد که مشکل زانوی پرانتزی یا زانوی ضربدری می تواند موجب بروز فشار زیاد به داخل یا خارج زانو شود.
آیا زانوی پرانتزی یا زانوی ضربدری همیشه غیر طبیعی است؟
خیر این مورد همیشه غیر طبیعی نیست به طور مثال نوزادی که متولد می شود زانوهایش به صورت پرانتزی است و این موضوع تا 2 سالگی ایرادی نداشته و نیاز به درمان هم ندارد و معمولا پس از آن خود به خود بهبود می یابد و نیازی به کفش و کفی ندارند و احتمال عدم بهبود آن بسیار کم است.
اما عکس این حالت یعنی زانوی ضربدری اغلب در سن 3 سالگی ایجاد می شود و معمولا تا 6 سالگی این مشکل رفع می شود و احتمال اینکه این مشکل پس از 6 سالگی باقی بماند بسیار پایین است.
تاثیر فیزیوتراپی در درمان زانوی پرانتزی
فیزیوتراپی معمولا در اصلاح زانوی پرانتزی تاثیری ندارد که این موضوع هم در افرادی که در سن رشد هستند و هم افرادی که صفحات رشدشان بسته شده، صدق می کند.
جراحی اصلاح زانوی پرانتزی
افرادی که صفحات رشدشان بسته شده در صورتی که زانوهای پرانتزی یا ضردری داشته باشند باید ابتدا زانو شکسته شود، قسمت بالای استخوان ساق پا با یک برش کوچک باز شود و از داخل باز می شود. معمولا یک تکه پیوند استخوان هم گذاشته می شود و با یک پیچ پلاک کوچک محل استخوان ثابت می شود و مزیت این روش این است که معمولا در مدت 3 ماه جوش خوردن کامل می شود و بیمار می تواند به فعالیت های گذشته خود بپردازد.
البته روش های دیگری هم برای جراحی اصلاح زانوی پرانتزی وجود دارد که انتخاب آن بستگی به مهارت جراح ارتوپد و وضعیت بیمار دارد و در برخی موارد نوع روش خاص است.
همچنین در کودکانی که پا چنبری یا کلاب فوت دارند اگر به موقع مراجعه نمایند حتما قابل درمان می باشد و نتایج بسیار خوبی به دست می آید اما لازمه آن همکاری والدین با جراح ارتوپد و پوشیدن بریس می باشد.
نتیجه گیری
زانوی پرانتزی تا 2 سالگی طبیعی می باشد و در صورتی که کودک از نظر رشدی سالم باشد نیازی به پیگیری خاصی ندارد. زانوی پرانتزی هم از 2 سالگی تا پایان 6 سالگی طبیعی است و نیاز به درمان، استفاده از کفش یا زانوبند ندارد و به صورت فیزیولوژیکی به صورت خود به خود بهبود می یابد. برای انتخاب بهترین درمان برای اصلاح زانوی پرانتزی نیاز است به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید.
سایر خدمات دکتر محمدرضا مقیمی جراح ارتوپد در تهران:
دکتر محمدرضا مقیمی – متخصص ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی ایران
- رئیس بخش و گروه ارتوپدی بیمارستان شهدای هفتم تیر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران
- انجام بیش از پانزده هزار عمل جراحی ارتوپدی
- انجام بیش از ده هزار مورد عمل جراحی شامل مشکل ترین و پیچیده ترین عملهای ارتوپدی در بیماران تصادفی و مالتیپل تروما در بیمارستان شهدای هفتم تیر
- مشغول در بخش خصوصی در بیمارستان های مهر و اقبال مشغول
- انجام بیش از هزار مورد عمل جراحی تعویض مفصل تا کنون